Reklamı Kapat

MEB, 81 İlde Başlıyor

MEB, 81 İlde Başlıyor

MEB, çıraklık eğitiminin örgün eğitim kapsamına alınması ve mesleki eğitimde reform niteliğindeki değişikliklerin kamuoyuna tanıtılması amacıyla tanıtım faaliyetleri başlatacak.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), çıraklık eğitiminin örgün eğitim kapsamına alınması ve mesleki eğitimde reform niteliğindeki değişikliklerin kamuoyuna tanıtılması amacıyla 81 ilde tanıtım faaliyetleri başlatılacak.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz imzasıyla illere gönderilen genelgede, mesleki ve teknik eğitimin sürdürülebilir kalkınmanın önemli unsurlarından biri görüldüğüne işaret edildi.

Bu kapsamda, MEB'in mesleki ve teknik eğitime ilişkin çalışmalarının paydaşlarla iş birliği içerisinde yürütüldüğü anlatılan genelgede, ilgili mevzuatta değişiklikler yapılarak çıraklık eğitiminin zorunlu örgün eğitim kapsamına alındığı ve diğer mesleki ile teknik ortaöğretim okullarında iyileştirme çalışmaları yapıldığı hatırlatıldı.

Çalışmalar ile çırak öğrencilerin Ahilik kültüründen gelen usta-çırak ilişkisiyle mesleklerini daha iyi öğrenmelerinin yolunun açıldığı kaydedilen genelgede, mesleki ve teknik eğitimde yapılan bu değişikliklerin kamuoyu ile paylaşılması, farkındalık oluşturulması için çıraklık eğitimi tanıtım kampanyası düzenlendiği bildirildi.

81 ile gönderildi

Bu kapsamda hazırlanan bez afiş, afiş, bilboard, el broşürü ve kamu spotu gibi materyaller valiliklere gönderildi.

Kampanya çerçevesinde, kurum ve kuruluşlara gönderilen tanıtım materyallerinin dağıtımı yapılarak bunlar uygun yerlere asılacak.

Mesleki eğitim merkezi programı uygulayan mesleki ile teknik ortaöğretim kurumlarının tanıtım iş ve işlemleri, valilik ve kaymakamlıkların koordinasyonunda, il veya ilçe milli eğitim müdürlükleri mesleki ve teknik eğitim şubeleri tarafından yürütülecek.

İl veya ilçe milli eğitim müdürlükleri koordinasyonunda, belediyelerce ve sivil toplum kuruluşlarınca bez afişler, yerleşim yerlerinde uygun bulunan yerlere ve bilboard afişleri ilan panolarına asılacak. Hazırlanan kamu spotu ise il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinin, mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumların web sayfaları ile uygun bulunan diğer ortamlarda yayınlanacak.

Ortaokul müdürlüklerince, okul rehber öğretmenlerinin bilgilendirme ve yönlendirme çalışmaları kapsamında 8'inci sınıf öğrenci ile velilerine yönelik olarak tanıtım ve yönlendirme programları düzenlenerek, el broşürleri dağıtılacak.

Tanıtım, yönlendirme ve mesleki rehberlik çalışmalarında, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün "http://www.megep.meb.gov.tr/?page=alanDal" web adresindeki bilgi ve dokümanlar ile "http://mbs.meb.gov.tr/" adresinde yayımlanan Ulusal Mesleki Bilgi Sistemi'nden faydalanılacak.

Mesleki eğitim merkezi programı uygulayan mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları, okul web sayfalarında mesleki eğitim merkezi sistemini açıklayıcı bilgilere yer verecek.

Esnaf ve sanatkarlar odaları başkanlıkları ile ticaret ve sanayi odaları başkanlıklarına bağlı üye iş yerlerinde çalışanların mesleki eğitim merkezi programı uygulayan okul ve kurumlara yönlendirilmeleri için işverenlere yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılacak.

Türkiye'de bulunan geçici koruma altındaki Suriyelilerin mesleki eğitim merkezlerine yönlendirilmeleri konusunda da rehberlik yapılacak, kayıtları ile ilgili her türlü iş ve işlemler aksatılmadan yürütülecek.

Materyallerde her detay yer aldı

Milli Eğitim Bakanlığınca, tanıtım kampanyası kapsamında, ilgili kanun kapsamında, 2017-2018 eğitim öğretim döneminden itibaren uygulamaya geçecek çıraklık eğitiminin örgün eğitim kapsamına alınması ve mesleki eğitimde reform niteliğinde düzenlemelerin anlatıldığı materyaller kullanıldı.

Bakanlıkça hazırlanan ve yerleşim yerlerine asılacak "Güçlü Türkiye İçin Mesleki Eğitim" sloganının kullanıldığı afişte, mesleki eğitim merkezlerinde verilecek çıraklık eğitiminin 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına alındığı anlatıldı.

Afişte, çıraklık eğitiminde öğrencilere haftada bir veya iki gün teorik, 4-5 gün beceri eğitimi verileceği, öğrencilerin ustalık ve iş yeri açma belgesi almaya hak kazanacakları, iş kazası, meslek hastalığına karşı sigortalanacakları ve asgari ücretin net tutarının en az yüzde 30'u oranında aylık alacakları yer aldı.

Mesleki eğitim okullarına devam etmek isteyen öğrencilere yönelik hazırlanan broşürde de mesleki ve teknik anadolu liselerinde, 54 alan 206 dalda verilen mesleki eğitimler sonunda teknisyenlik unvanının alınabileceği, diploma ile üniversiteye gitme olanağının olduğu ifade edildi.

Öğrencilerin, mezuniyetlerinin ardından kendi işlerini kurduklarında KOSGEB'den 50 bin liralık hibe alabileceklerinin altı çizilen broşürde, İŞKUR'un İşbaşı Eğitim Programları'na başvurarak deneyimlerini artırabilecekleri, yeterliliklerini gösteren uluslararası "Europass Sertifika Eki"ne sahip olabilecekleri bilgisine yer verildi.

Mesleki eğitim merkezlerinde de 27 alan ve 140 dalda mesleki eğitim ile bu eğitimler sonunda kalfalık ve ustalık belgeleri alınabileceği, açıköğretim kurumlarından fark derslerini tamamlayarak diploma alma ile üniversiteye gitme imkânına sahip olunabileceği aktarıldı.

20 May 2017 - 17:34 - Eğitim --- Okunma

Son bir ayda ereglihaberleri.com sitesinde 440.695 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ereğli Haberleri Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ereğli Haberleri hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ereğli Haberleri editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ereğli Haberleri değil haberi geçen ajanstır.


Reklamı Kapat